Jaakko Tapaninen

Jaakko Tapaninen

Olen journalisti, kirjoittaja ja yrittäjä. Ehdin tehdä vanhassa mediassa miltei kaiken, mitä tarjolla oli. Olin reportteri, päätoimittaja, kustantaja, toimitusjohtaja, kirjailija ja ehdin vetää hetken tv-ohjelmaakin. Sitten viestinnän maailma muuttui ja minä päätin muuttua sen mukana.

 

Vuodesta 2014 olen rakentanut omaa johdon sisältöihin keskittyvää yritystäni Great Pointia. Tiedon etsimisen ja löytämisen mekanismit ovat muuttuneet reilussa vuosikymmenessä täysin. Valmiita yleisöjä on vaikea ostaa. Kontakteja saa toki rahalla, mutta yleisösuhdetta ei. Se on rakennettava.

 

Ihmiset ovat yhä harvemmin kiinnostuneita siitä, mitä yrityksillä tai muilla instituutioilla on sanottavaa, sen sijaan he kokoontuvat kiinnostavan henkilön ympärille. Yrityksille ja muille organisaatioille tämä on vaikea paikka. Perinteinen mainonta ja PR eivät oikein pure. Jos organisaatiolla on johtaja, jolla on sanottavaa ja uskallusta sanoa, niin häntä kuunnellaan, mutta kovin usein hän joutuu toteamaan, että ei ehdi miettiä, kirjoittaa tai valmistella niin paljon kuin pitäisi. Great Point lievittää tätä tuskaa auttamalla johtajia tuottamaan viestintäsisältöjä, kuten blogeja, podcasteja, artikkeleita ja presentaatioita. Tarvittaessa teemme myös strategioita, selvityksiä ja verkkosivusisältöjä.

 

Vuonna 2016 aloitin suosiota saaneen bisnespodcastin nimeltä 10X Finland. Se perustui samannimiseen kirjaan, jonka olin kirjoittanut yhdessä Marko Ahtisaaren kanssa, jossa tutkimme digitalisaation vaikutuksia yrittämiseen ja yhteiskuntaan kansainvälisessä kontekstissa. Podcastissa paneuduin siihen, mitä Suomessa tapahtuu ja haastattelin yrittäjiä ja asiantuntijoita, jotka ovat näköalapaikalla, kun uutta maailmaa rakennetaan.  Vuonna ajattelin, että digitalisaatio oli jo edennyt niin pitkälle, että siitä ei pitäisi puhua mahdollisuutena, vaan kaikkialle ulottuvana uutena todellisuuden osana. Podcast vaihtoi nimeä ja siitä tuli Hybrid Times – Hybridielämää. Podcastissa etsin itseäni fiksumpien ihmisten seurassa elämisen, yrittämisen ja organisoitumisen malleja, jossa fyysinen ja virtuaalinen tukevat toisiaan.

 

Ennen yrittäjävaihettani ehdin siis työskennellä journalistina, kirjankustantajana, liikkeenjohtajana ja tehdä pikavisiitin politiikkaankin. Aloitti reportterina City-lehdessä sen kiihkeimpinä vuosina (1986-91), jatkoin päätoimittajana Image-lehdessä sen murrosvuosina (1991-97), 90-luvun laman sisuunnuttamana olin myös perustamassa Nuorsuomalaista puoluetta (1994-95). Sen jälkeen, lähes kymmenen vuotta (1997-06), johdin Kustannusosakeyhtiö Tammen yleisen kirjallisuuden kustannustoimintaa.  Viimeinen pestini instituutiossa, ennen lähtöäni omille teilleni, oli mediayhtiö Kotimaa Oy:n toimitusjohtajuus (2010-14).

Matkan varrella olen myös kirjoittanut tai toimittanut joukon kirjoja:

 

Kauppahuoneen kuolema (Tammi 1991)
Ultimatum Isänmaalle (yhdessä Risto Penttilä ja Janne Jutilan kanssa, Otava 1994 )
Taivaan laiturilla (Otava 1996)

Finland – The Northern Exposure (Tammi 1999)
Lähikuvassa Eero Huovinen (Otava 2010)
10X Finland (yhdessä Marko Ahtisaaren kanssa, Teos 2015)

 

 

Sen verran pidän edelleen yllä tuntumaa perinteisiin mediataloihin, että kuulun Kustannuosakeyhtiö Teoksen ja KSF Median hallituksiin.  Istun myös Suomen Ranskan instituutin hallituksessa. Asun ja työskentelen tilanteen mukaan joko Helsingissä, Åminneforsissa tai jossakin päin Italiaa.

Tilaa hybrid times – Hybridielämää Podcast suoraan appiisi tai sähköpostiisi. 

Tilaa hybrid times – Hybridielämää Podcast suoraan appiisi tai sähköpostiisi.